Senzori de temperature

by donpedro

În gama largă de senzori ce sunt puşi la dispoziţie de către firma Aurocon COMPEC se găsesc şi senzorii de temperatură. Aceştia, de tip cu contact sau fără, completează oferta bogată de termometre, termometre digitale, data loggere pentru temperatură, echipamente de monitorizare mediu, senzori cu funcţie multiplă, întrerupătoare acţionate termic e.t.c.

În cele ce urmează sunt prezentate câteva tipuri de senzori de temperatură din cadrul ofertei propuse de firma Aurocon COMPEC.

Senzori de temperatură IC LM35
Aceşti senzori protejaţi de o capsulă de plastic de tip TO-92, oferă o tensiune de ieşire ce variază liniar cu temperatura (10mV/°C).

Caracteristici tehnice

Senzori de temperatură de tip termistor şi Pt100

Aceşti senzori pot fi identificaţi într-o mare varietate constructivă şi sunt utili în numeroase aplicaţii industriale şi de sisteme de control temperatură mediu.

Termistoare: cu aplicare directă a temperaturii (10kW la 25°C). Sunt componente degradabile ce trebuiesc înlocuite la un interval de 2 – 3 ani.

Senzori Pt100: senzori cu două fire ce dispun de sondă de alamă, asigurând un răspuns liniar cu temperatura. Aceştia pot fi folosiţi opţional cu un modul special de formare semnal ce asigură o ieşire de la 4 la 20mA.

În cazul aplicaţiilor pentru controlul temperaturii mediului (domeniul de temperatură de la -10 la +60°C) senzorii sunt pentru incinte, pentru conducte cu aer (cu filtru pentru protecţia elementului sensibil), pentru spaţiul exterior (cu capac special de protecţie), pentru imersie în lichide, pentru fixare pe conducte cu ajutorul unei clame speciale (temperatură maximă 110°C).

Pot fi utilizaţi deasemenea şi senzori Pt100 pentru aplicaţii cu plajă mai mare de temperatură. Este cazul, de exemplu, al senzorilor SE011 şi SE012, pentru care vor fi prezentate câteva caracteristici tehnice:

Senzori Labfacility de tip Pt100, cu cabluri cu izolaţie minerală, rezistent la temperaturi mari:
Cablurile izolate PRT, de lungime 1000mm sunt foarte rezistente asigurând protecţia la temperaturi de până la 500°C. Sondele pot fi îndoite pentru a asigura accesul în zone incomode. Astfel aceşti senzori sunt recomandaţi pentru aplicaţii industriale ce includ presiuni mari, vacuum sau vibraţii.

Senzor de temperatură TME cu clemă pentru prindere pe suprafaţă:
Sonda acestui senzor este foarte utilă pentru măsurarea temperaturii ţevilor în spaţii incomode sau greu accesibile.
Clamele elastice asigură poziţionarea sondei în locul dorit şi un bun contact al acesteia cu ţeava. Domeniul de măsurare este de la -50°C la +150°C.

Senzor de temperatură autoadeziv Labfacility:
Senzorul constă dintr-un strat subţire de Pt100 detector de temperatură încorporat într-o plăcuţă de siliciu cauciuc ce dispune de o folie autoadezivă, permiţând prinderea rapidă în poziţia dorită. Cablurile PTFE au o lungime de 2m. Plaja de temperatură determinată este de la -50 la +150°C.

Pentru aceşti senzori de tip Pt100 sunt puse la dispoziţie convertoare de semnal.
De exemplu convertorul Brodersen converteşte semnalul de temperatură ce provine de la senzorii de tip Pt100 în semnal de proces, asigurând izolaţie galvanică între ieşire şi alimentare. Convertorul exemplificat suportă două plaje de temperatură, şi anume de la -50 la +100°C şi respectiv de la -50 la +300°C.

Circuit RS pentru liniarizare semnal de la senzorii de temperatură.
De fapt acest circuit este un detector pentru rezistenţe de platină, destinat să furnizeze un semnal de ieşire liniarizat şi condiţionat 1mV/°C în vederea interfaţării ulterioare cu dispozitive de măsurare digitale.

Caracteristici tehnice

Este destinat să lucreze cu rezistenţe de platină RS sau orice dispozitiv conform cu BS 1904. Circuitul este prevăzut cu o capsulă care să-i permită montarea pe circuit PCB.

Senzori de temperatură Calex, fără contact, de înaltă performanţă
Acest tip de senzori asigură o determinare precisă a temperaturii. Ei au o construcţie compactă şi rezistentă din oţel inoxidabil.

Caracteristici tehnice

Una dintre variantele constructive este prevăzută cu răcire cu aer/apă. Senzorii de acest tip sunt prevăzuţi cu interfaţă cu calculatorul (conector tip “D”), asigurându-li-se configurarea cu ajutorul unui program numit CalexLink (domeniul, emisivitatea e.t.c). La citirea determinărilor se asigură şi caracteristici precum max; min, mediere, citire instantanee, posibilităţi de vizualizare 10:1 (IL101/L/IL101WJ) sau 30:1 (IL301).

Senzori cu funcţie multiplă
Senzor de umiditate şi temperatură Honeywell

Caracteristici tehnice

Destinat pentru utilizarea în cadrul PCB, acest senzor permite determinarea umidităţii şi temperaturii. Elementul sensibil este protejat de un filtru anticoroziune.

Loggere (înregistratoare) de temperatură
Logger cu afişaj IP67

Caracteristici tehnice

Acest înregistrator are un afişaj de tip ceas ce permite utilizatorului un acces vizual imediat la valorile de temperatură înregistrate. Dispozitivul afişează temperatura curentă, iar eşantioanele se iau la un interval de timp de 2 minute. La rularea continuă se poate monitoriza un interval de 3 zile. Pot fi utilizate şi funcţii de nivele de alarmă, max./min. e.t.c.
Opţional se poate utiliza un software pentru copierea pe un PC a datelor înregistrate.

În prezentul articol s-a făcut referire la partea de senzorică. Fireşte că alături de acestea, firma Aurocon COMPEC pune la dispoziţie şi termometre normale şi cu afişaj digital, module de control al senzorilor de temperatură în vederea integrării în sisteme automate şi alte echipamente şi accesorii în domeniul măsurării şi controlului temperaturii.

www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu