CONECTOARE CIRCULARE MIL-5015

by donpedro

Cerinţele de fiabilitate şi interschimbabilitate din domeniul echipamentelor militare au determinat apariţia mai multor serii standard de conectoare circulare

Seria de conectoare circulare metalice MIL-5015 este prima apărută, ea fiind şi cea mai cunoscută dintre toate seriile de conectoare. În România ea a fost comercializată în paralel cu o serie similară de conectoare ruseşti cu care, din păcate, nu este compatibilă.
Evoluţia produselor militare a dus la modificări majore în privinţa numărului de contacte, dimensiunilor şi modului de conectare, seria MIL-5015 fiind din ce în ce mai puţin utilizată în acest domeniu. Astăzi MIL-5015 nu mai este considerată o serie militară, utilizarea principală a conectoarelor fiind cea industrială.

Caracteristicile principale ale seriei 5015 sunt:
mod de conectare prin filet.
robusteţe şi fiabilitate ridicată dovedite în timp.
protecţie ridicată la mediu.
număr de contacte între 1 şi 104.
tensiune de lucru max. 3000Vc.a. (RMS).
contacte de mărime minim 16.

Opţional se pot furniza contacte coaxiale şi de tip termocuplu.

Un set de conectoare este format din 2 părţi: priza, montată de obicei pe un panou, şi fişa ce se montează pe cablu. Ambele pot avea atât contacte tip mamă cât şi tată. Tipul contactelor se alege în funcţie de cerinţele utilizatorilor şi nu este o regulă generală ca fişa să fie dotată cu contacte tată.

Numărul de contacte variază între 1 şi 104. Există foarte multe variante de configuraţii disponibile: cu contacte de acelaşi tip, cu contacte de tip diferit (maximum 3 tipuri), configuraţie diferită a unui număr de contacte identic pe aceeaşi mărime de conector, etc. Nu se pot combina în acelaşi conector contacte mamă cu contacte tată.
Tipul combinaţiei, a numărului de contacte şi a mărimii conectorului este dat de un grup de două numere: de exemplu, 14S-6 reprezintă un conector cu mărimea 14S şi 6 contacte. Combinaţia de numere trebuie luată întotdeauna unitar şi nu separat.

Pe partea din spate a conectorului fişă se poate adăuga o protecţie pentru fire.

Această protecţie este cunoscută sub numele de “backshell”. Backshell-ul are atât rol de protecţie pentru praf şi umiditate a contactelor, cât şi de protecţie la tracţiune pentru cablu. Backshell-ul se poate ataşa şi pe unele tipuri de prize. Asigurarea unei etanşări foarte bune la apă se face cu ajutorul unei piese din cauciuc montată în interiorul backshell-ului prin care se trec firele şi care presează asupra lor şi a contactelor în momentul strângerii backshell-ului pe conector. Atenţie! La comandarea unui conector trebuie specificat şi tipul de backshell. Backshell-ul poate fi drept sau cu cot la 90 grade.

Pentru protecţia contactelor sunt recomandate capacele. Ele se vor monta imediat după deconectarea setului de conectoare atât pe priză cât şi pe fişă. Atât timp cât un conector este cuplat, apa sau praful nu pot intra decât prin spatele acestuia, partea de conexiuni fiind întotdeauna perfect etanşă.

Codificare mărime contact

Contactele sunt de două tipuri: cu sertizare sau cu lipire. La alegerea contactelor este necesară cunoaşterea în detaliu a dimensiunilor cablului / firelor ce se vor conecta.
Caracteristici electrice pentru contacte în funcţie de mărimea firului:

Pentru sertizare se vor utiliza numai instrumente speciale, deoarece de calitatea execuţiei depinde fiabilitatea ansamblului.

Notă: pentru aplicaţii în echipamentele supuse la vibraţii este absolut necesară alegerea contactelor cu sertizare, acest tip de conexiune fiind flexibil, spre deosebire de conectarea prin lipire care este fixă şi care poate ceda prin retezare. La sertizare firele de cablu nu se vor răsuci deoarece în timpul vibraţiilor ele se vor desface şi legătura poate ceda.

În final trebuie spus că, dat fiind numărul foarte mare de opţiuni, este indicat să se apeleze la serviciile unui specialist pentru găsirea configuraţiei optime.

Marius Popovici
tel: 021-3306384, www.termoviziune.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu