Protocolul WAP pentru aplicaţii mobile

by donpedro

Exemple de arhitectură WAP
WAP va oferi multe aplicaţii, pentru afaceri sau pentru alte domenii cum ar fi domeniul bancar, acces la bazele de date ale întreprinderilor şi interfaţă pentru mesagerie.Cererea de la dispozitivul mobil este trimisă ca o adresă de URL prin reţeaua operatorului către poarta WAP, care este interfaţa dintre reţeaua operatorului şi Internet (vezi figura 1).

Figura 1

Arhitectura porţii WAP
WDP
Protocolul de datagrame WAP (WDP, WAP datagram protocol) este nivelul de transport care trimite şi recepţionează mesaje printr-o reţea de transport disponibilă, inclusiv SMS, USSD, CSD, CDPD, pachetul de date IS-136 şi GPRS.
WTLS
Securitatea nivelului de transport mobil (WTLS, wireless transport layer security), un nivel de securitate opţional, are posibilităţi de criptare care oferă securitate serviciului de transport, securitate cerută de multe aplicaţii, cum ar fi e-commerce.
Nivelul pentru protocolul de tranzacţie WAP (WTP, WAP transaction protocol) oferă suport pentru tranzacţie, adăugând siguranţă serviciului de datagrame oferit de WDP.
WSP
Nivelul pentru protocolul de sesiune WAP (WSP, WAP session protocol) oferă un nivel de sesiune de dimensiuni mici, pentru a permite schimbul eficace de date între aplicaţii.
Interfaţa HTTP

Interfaţa HTTP are rolul de a prelua conţinutul WAP de pe Internet, conţinut necesar dispozitivului mobil. Conţinutul WAP (WML şi WMLScript) este convertit într-o formă binară compactă pentru transmisia prin aer (v. figura 2).
Software-ul pentru microbrowserul WAP al dispozitivului mobil interpretează codul de biţi şi afişează conţinutul WAP interactiv (v. figura 3).
Viitorul WAP
Efortul de colaborare al Forumului WAP a dezvoltat un set de protocoale care oferă un mediu comun pentru dezvoltarea serviciilor avansate de telefonie şi acces Internet pentru piaţa comunicaţiilor mobile. Iniţial este de aşteptat ca serviciile să fie oferite de transportatorii tradiţionali SMS, care vor impune natura şi viteza aplicaţiilor. GSM nu oferă astăzi rate de date care să permită aplicaţii mobile multimedia şi navigare pe Web. Realitatea vitezelor de acces comparabile cu cele ale liniilor fixe începe să devină credibilă, odată cu apariţia GPRS, care urmăreşte rate de date de 115 kbps. GPRS este văzut de mulţi ca partenerul ideal pentru WAP, cu eşantionarea care serveşte la administrarea pachetelor de date.

Producători de dispozitive mobile serviciile WAP
Este de aşteptat, ca rezultat al tehnologiei WAP, ca producătorii de terminale mobile să facă faţă la schimbări semnificative – o şansă care va avea impact asupra aspectului hardware-lui pe care îl produc. Problemele principale pe care trebuie să le rezolve aceştia sunt mărimea telefoanelor mobile, sursele de alimentare, mărimea ecranului, manipularea, puterea de procesare şi rolul asistenţilor digitali personali (PDAPersonal Digital Assistants) şi al altor terminale mobile.Cursa către dispozitive noi şi inovatoare este din ce în ce mai rapidă datorită faptului că 75% din producătorii principali de dispozitive mobile sunt deja implicaţi în Forumul WAP. Dispozitivele mobile vor conţine un microbrowser care va interpreta codul de biţi (generat de conţinutul WML/WMLS) şi vor afişa un conţinut interactiv pentru utilizator.

Serviciile disponibile utilizatorilor vor avea un domeniu larg, vor fi asemănătoare cu modelul stabil şi acceptat al Internet-ului şi vor beneficia de simplitatea limbajelor WML /WMLS cu care vor fi scrise aplicaţiile. Informaţia va fi disponibilă imediat, cu posibilitatea ca utilizatorii să folosească serviciile atât prin interfeţe vocale cât şi prin interfeţe de date. Nu este de aşteptat ca navigarea Web, aşa cum este văzută de utilizatorul de desktop, să fie folosită şi în tehnologiile WAP, datorită constrângerilor de timp şi de procesare. Aplicaţiile şi serviciile în timp real au nevoie de unităţi de informaţie mici, care vor determina succesul WAP în pieţele de comunicaţii mobile. Preţurile de bursă, ştirile, datele despre vreme şi călătorii sunt numai câteva dintre domeniile în care WAP va oferi servicii pentru utilizatorii mobili.

WAP în mediul competitiv
Competiţia pentru protocoalele WAP poate proveni din:
• kit-ul modulului de identitate al abonatului (SIM, subscriber identity module) – Utilizarea SIM-urilor sau card-urilor inteligente în dispozitivele mobile este deja larg răspândită şi folosită în câteva dintre servicii.
• Windows CE – Acesta este un sistem de operare multitasking, multithreading de la Microsoft, proiectat pentru dispozitivele mobile.
• JavaPhone™ – Sun Microsystems dezvoltă PersonalJava™ şi JavaPhone™ API, care este inclus în maşina virtuală Java™ a dispozitivului mobil. NEP va putea să construiască telefoane celulare care pot descărca de pe Internet funcţiuni şi capabilităţi suplimentare; astfel clienţii nu vor mai trebui să cumpere telefoane noi pentru a beneficia de facilităţi îmbunătăţite.
Avantajele pe care WAP le poate oferi sunt următoarele:
• standard deschis, independent de vânzător;
• standard de reţea independent;
• mecanism de transport optimizat pentru transportatorii de date mobile;
• aplicaţie descărcată de pe server, permiţând crearea şi introducerea rapidă de servicii.

Traducere de Aurelian Blejan

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu