Sisteme de recepţie şi distribuţie a semnalului TV

by donpedro

În acest articol vă prezentăm o serie de mini-staţii ALCAD folosite în sisteme comunitare de mici dimensiuni

Scurtă prezentare

Tabel 1

Din punct de vedere al modului de recepţie şi distribuţie a semnalului de televiziune există trei variante posibile:
1. Recepţie individuală, caz în care utilizatorul are o instalaţie de recepţie terestră/satelit folosită doar de utilizator.
2. Recepţie comunitară (colectivă) care deserveşte un grup de utilizatori (grup de case sau blocuri de locuinţe).
3. Recepţie CATV, implică un operator de cablu care oferă serviciul de distribuire cu plată a canalelor de radio şi televiziune către abonaţi.

Figura 1

Figura 2

Figura 3

Fiecare din aceste soluţii au avantaje şi dezavantaje atât din punct de vedere tehnic (al calităţii recepţiei) cât şi din punct de vedere financiar. Nu dorim să dezvoltăm acest subiect cel puţin deocamdată deoarece sunt foarte multe lucruri de spus. În ceea ce priveşte situaţia din ţara noastră pe termen scurt, cea de-a treia soluţie este cea mai răspândită. Din păcate, nivelul de penetrare a televiziunii prin cablu este undeva la 50% din numărul total de locuinţe din România, restul neavând acces la acest serviciu.
Mini-staţia comunitară ALCAD CF-512În această categorie intră zonele în care costurile care ar implica o reţea de cablu ar fi foarte ridicate şi în acest fel nu sunt atractive pentru operatorii de CATV. Există de asemenea, tendinţa pentru familiile cu situaţie materială bună de a-şi construi în zone din afara marilor oraşe o locuinţă de vacanţă în zone de agrement care nu au acces la serviciu CATV.

În continuare vom prezenta mini-staţia ALCAD CF-512 care este destinată realizării unui sistem comunitar de până la 40 de utilizatori. Ea este echipată cu 5 intrări: 3 de UIF în banda 470 -862Mhz, 1 intrare FIF BIII în banda 175 -230Mhz şi 1 intrare FIF BI+FM în banda 47 -108 Mhz. De asemenea, pe fiecare din cele 5 intrări sistemul are posibilitatea de reglaj al nivelului şi tele-alimentarea automată cu o tensiune de +24V/60mA a unor eventuale amplificatoare care pot fi montate la antene. Sursa de alimentare este în comutaţie asigurând un consum redus de energie (aproximativ 6 VA) precum şi protecţie în caz de avarie. Amplificatorul e prevăzut cu o ieşire de semnal precum şi cu o ieşire de test care permite măsurarea şi reglarea fără deconectarea din reţeaua de distribuţie.
În figura 1 este schiţa amplificatorului.
Caracteristicile tehnice principale sunt prezentate în tabelul 1.
Modelul CF-511 este prevăzut doar cu 2 intrari UIF, 1 intrare FIF BIII, 1 intrare FIF BI şi 1 intrare FM.
Modelul CF-513 este identic cu CF-512, dar poate fi prevăzut pe intrările UIF cu filtre de separare conform figurii 2. Acest lucru este foarte util când se doreşte separarea antenelor pe grup de canale.
În figura 3 este prezentat un exemplu de aplicaţie pentru o instalaţie care deserveşte un număr de 12 utilizatori. Sistemul este format din trei antene de recepţie UIF, o antenă FIF BIII şi o antenă de radio FM.
Distribuţia este realizată pentru o clădire cu 3 nivele având 4 utilizatori pe etaj.
– va urma –

Informaţii suplimentare:
Ing. Adrian Andrei
Antech 98 s.r.l.
Tel/fax: 01-675.70.66
e-mail: aandrei@mailbox.ro
www.alcad.net

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu