SISTEME DE RECEPŢIE ŞI DISTRIBUŢIE A SEMNALULUI TV

by donpedro

În acest articol vă prezentăm o serie de amplificatoare ALCAD de bandă largă de interior folosite

în distribuţia semnalului TV în instalaţii comunitare sau de cablu (CATV). Acestea se caracterizează prin gabarit redus, fiabilitate ridicată şi un raport calitate/preţ foarte bun

.

Tabel 2

Scurtă prezentare

Tabel 3

Fie că locuieşte într-un

Tabel 4

apartament de bloc sau într-o casă, o familie compusă din mai mulţi membrii dispune de două sau chiar mai multe televizoare. Problema care se pune în acest caz este: cum să se poată distribui semnalul TV recepţionat fie de la operatorul de cablu sau de la o instalaţie colectivă la un număr de televizoare fără a degrada calitatea recepţiei.
Calitatea recepţiei la un televizor este definită printr-o serie de parametri dintre care cei mai importanţi sunt:

Tabel 1

1. Nivelul de intrare (Vi) care reprezintă valoarea semnalului de intrare pentru un canal de televiziune recepţionat; se măsoară în dBuV sau în mV (uV). În general, un televizor poate funcţiona pentru un nivel de intrare între 55 şi 80 dBuV, dar este recomandat nivelul între 65 şi 75 dBuV pentru care funcţionarea este optimă.

2. Raportul semnal/zgomot (S/Zg) reprezintă raportul între semnalul util şi zgomotul care îl însoţeşte şi indică calitatea de recepţie a unui canal TV; se măsoară în dB. Pentru a atinge o calitate superioară a imaginii, raportul S/Zg trebuie să fie mai mare de 40 dB.
În tabelul 1 este prezentată scara de măsură a raportului S/Zg şi calitatea imaginii conform literaturii de specialitate.
Pentru a vă face o idee despre ceea ce înseamnă acest lucru, vă prezentăm două exemple:
• recepţia într-o reţea de cablu pentru diverse canale se află în plaja 25-40 dB, deci o imagine modestă spre bună;
• recepţia cu un receptor de satelit digital are o valoare în domeniul 40-45 dB, deci o imagine foarte bună.

Rolul unui amplificator este acela de a ridica nivelul semnalului la televizor astfel încât toate pierderile datorate distribuţiei (distribuitoare, splittere, cablul coaxial) să fie compensate.
În continuare vă vom prezenta câteva tipuri de aplicaţii cu cele trei serii de amplificatoare de interior având parametri tehnici conform tabelelor de mai jos. (vezi tabelele 2, 3, 4).
Pentru modelele AI-200 şi AI-100 aplicaţia tipică este extensia semnalului TV de la instalaţia colectivă sau CATV şi distribuţia la un număr de până la 6 televizoare. Modelul AI-100 are amplificări diferite pe cele 2 ieşiri: o ieşire pentru televizorul apropriat, cealaltă fiind pentru televizoare aflate la o distanţă mai mare de 15 metri.
Modelele CA-210 şi CA-215 pot fi folosite fie în aplicaţii precum cele exemplificate mai sus sau în instalaţii individuale când este necesară şi montarea unui amplificator exterior la care se conectează antenele de receptie TV. În acest caz, amplificatorul de interior asigură şi telealimentarea celui aflat lângă antene.

Modelele AI-221 şi AI-223 sunt proiectate special pentru reţele CATV sau antene colective.

În primul exemplu, este prezentată o instalaţie de cablu la care semnalul este amplificat pentru a fi distribuit la patru televizoare.

În cel de-al doilea caz este prezentată o instalaţie comunitară care transmite un număr mare de canale (fie recepţie terestră sau satelit). De menţionat că aceste tipuri au şi cale de întoarcere care permite transmiterea unui semnal dinspre televizor spre staţia de semnal.
Acest tip de amplificator poate fi folosit într-o aplicaţie în care prin acelaşi cablu coaxial poate fi transmis semnal TV şi conectare pentru calculator la Internet.
Despre acest subiect vom reveni cu amănunte într-un articol viitor.

Informaţii suplimentare:
Antech 98 s.r.l.
Tel / Fax: 01-675.70.66
e-mail: aandrei@mailbox.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu