National Semiconductor îşi extinde familia de comparatoare cu patru noi produse din gama “praf de siliciu”

by donpedro

În cadrul manifestării Electronica 2000 de la Munchen (21-24 noiembrie 2000), firma National Semiconductor a lansat noile comparatoare LMV7251/55 şi LMV7235/39, încapsulate în minusculele capsule SC-70 “Silicon Dust” puse la punct de National Semiconductor.
Aceste capsule denumite “praf de siliciu” sunt foarte potrivite pentru dispozitivele cu consum redus de energie, şi creează posibilitatea unei reduceri suplimentare a dimensiunilor circuitelor. Comparatoarele din noua familie sunt ideale pentru un mare număr de aplicaţii portabile, ce includ telefoanele mobile, calculatoarele notebook, agendele electronice şi asistenţii personali digitali (PDA).
Produsele completează gama de comparatoare a firmei, fiind complementare modelului LMV7219, un comparator de viteză mare lansat în 1999. Introducerea actualei familii de patru comparatoare permite companiei NS să ofere o soluţie ieftină, cu consum redus de energie, atât în capsula obişnuită SOT23-5, cât şi în variantă ultraminiatură SC70-5, oferind proiectanţilor flexibilitatea de a realiza circuite de înaltă performanţă cu dimensiuni reduse.
Circuitele integrate pentru aceste comparatoare sunt realizate în procesul BiCMOS submicronic cu poartă de siliciu, proprietatea firmei National Semiconductor. Procesul BiCMOS îmbină elementele pozitive ale celor două tehnologii de tranzistoare: astfel, comparatoarele LMV7251 şi LMV7255 au intrări bipolare pentru reducerea nivelului de zgomot şi creşterea performanţelor, şi ieşiri CMOS pentru un consum redus şi o excursie de tensiune egală cu alimentările (rail-to-rail).

LMV7251/55
Utilizând tehnologia de vârf a firmei National şi proiectarea micro-power, comparatoarele LMB7251 şi LMV7255 necesită un curent de numai 12 microamperi pentru funcţionarea corectă! Caracteristicile cheie ale acestor comparatoare sunt consumul foarte scăzut de energie, dimensiunile reduse ale capsulei şi gama de tensiuni de alimentare de 1,8-5,0V.
Perechea LMV7251/55 oferă şi un consum redus de curent, de numai 12mA, şi acceptă la intrare şi la ieşire tensiuni de valoare egală cu alimentările (rail to rail).
Etajele de ieşire ale comparatoarelor sunt concepute pentru a oferi proiectanţilor numeroase variante de optimizare a circuitelor: LMV7251 are ieşirea push-pull, iar LMV7255 este cu drena în gol. Etajul de ieşire push-pull asigură operarea cu un consum minim de energie atunci când comparatorul atacă o sarcină, iar etajele cu colector în gol, respectiv drenă în gol, permit conectarea unui rezistor extern la ieşire. Astfel se poate lucra la diferite game de nivele de tensiune, iar ieşirea comparatorului poate fi folosită pentru translatarea de nivele logice.

LMV7235/39
Comparatoarele din această pereche sunt de viteză mai mare. Timpul de propagare (tpd) este simetric şi are o valoare redusă, consumul de curent se menţine în continuare foarte scăzut, de numai 65mA, iar raportul putere/ viteză este foarte bun. În felul acesta se prelungeşte durata de viaţă a bateriilor pentru aplicaţiile ce au nevoie de comparatoare de viteză medie, dar cu consum redus.
Atât LMV7235 cât şi LMV7239 acceptă la intrare şi la ieşire tensiuni egale cu alimentările, iar capsulele micro-miniatură oferă proiectantului o flexibilitate sporită, putând amplasa integratele pe socluri foarte mici. Comparatorul LMV7235 are ieşirea cu drena în gol, în timp ce LMV7239 are etajul de ieşire push-pull.

LMV7219
Comparatorul LMV7219, lansat anul trecut, este un model de mare viteză, cu consum redus. El necesită un curent de 1.1mA şi asigură un timp de propagare simetric (tpd) de numai 7 nanosecunde! Valoarea curentului de alimentare este mai mare decât la celelalte comparatoare, dar foarte redusă pentru un dispozitiv aşa de rapid. LMV7219 este disponibil în capsulele SC-70 şi SOT-23, iar gama de tensiuni de alimentare se întinde de la 2,7 la 5V.
Aplicaţiile pentru care a fost proiectat LMV7219 sunt: condiţionarea de mare viteză a semnalelor digitale, imprimante, cititoare şi scannere pentru coduri de bare, calculatoare de birou, receptoare de televiziune, şi orice alte domenii ce necesită o refacere fiabilă, de mare viteză, a semnalelor numerice.
La noua familie de comparatoare, nu numai consumul de curent şi dimensiunea capsulei sunt foarte mici, ci şi preţul. La poarta fabricii, comparatoarele LMV7251/55 costă 0,5$, LMV7235/39 costă 0,6$, iar comparatorul rapid LMV7219 este 1,1$. Din păcate, noi suntem cam departe de poarta lui National Semiconductor!
www.national.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu