Codec pentru DSP în banda audio, cu rate de eşantionare variabile, până la 48KHz

by donpedro

TLV320AIC27 este un circuit versatil şi complex pentru prelucrarea numerică a semnalului audio stereo. El poate lucra ca modem, detector / codificator în cvadratură, sau poate asigura 6 canale de I2S. Noul circuit integrat oferă rate de eşantionare variabile, patru moduri de lucru distincte, şi poate fi alimentat fie de la o tensiune de 3,3V fie de la 5V.
Schema bloc a lui AIC27 cuprinde două convertoare analog-numerice (ADC), patru convertoare numeric-analogice (DAC), un mixer analogic cu patru grupe de intrări stereo, împreună cu o intrare de cască şi două intrări de microfon (multiplexate).

În plus, pe cip se mai află circuite de referinţă şi conversie, care generează intern toate tensiunile de polarizare pentru dispozitiv. O interfaţă serială bidirecţională permite transferul datelor de control, împreună cu cuvintele de date de la convertoarele A/D şi D/A către şi de la controlerul de DSP. Interfaţa serială asigură legătura tip AC97 cu procesorul numeric de semnal TMS 320, tot de la firma Texas Instruments.
Pentru a implementa eficient şi economic funcţiile ADC şi DAC, circuitul AIC27 foloseşte convertoare supraeşantionate, sau sigma-delta, pe un singur bit. Filtrele digitale incluse pe cipul lui AIC27 transformă aceste semnale pe un singur bit preluându-le sau trimiţându-le către cuvintele PCM pe 18 biţi, cu o rată de 49k samples/ sec pe care le solicită controlerul tip AC97. Secţiunile digitală şi analogică ale dispozitivului sunt alimentate separat, pentru a optimiza performanţele.
Deşi TLV320AIC27 este proiectat pentru lucrul la tensiunea joasă de 3.3V, intrările şi ieşirile digitale ale integratului sunt tolerante la 5V, atunci când alimentările analogice sunt de 5V. În consecinţă, AIC27 poate fi conectat fără probleme direct la un controler care lucrează alimentat la +5V, chiar dacă secţiunile digitale ale dispozitivului folosesc tensiunea de alimentare de 3.3V. Această toleranţă la tensiunea de alimentare sporeşte eficienţa energetică a întregului sistem.
Desigur, circuitul AIC27 poate lucra şi alimentat numai de la o tensiune de 3.3V (ambele părţi, analogică şi digitală).
Codecul cu prelucrare numerică a semnalului este versatil, oferind patru moduri de lucru distincte: şase canale de I2S, modem, codec cu două canale sau cu patru.
Diferitele moduri de operare sunt utilizate pentru aplicaţii precum modemuri, procesarea audio pentru “stereo surround” şi diferite aplicaţii de telecomunicaţii.
Circuitul integrat TLV320AIC27 corespunde pe deplin specificaţiilor din standardul industrial AC’97, revizia 2.1, ce are o largă răspândire pe plan mondial.
Raportul semnal/zgomot este ridicat, având o valoare tipică de 95dB, iar puterea disipată este de numai 139mW atunci când codecul DSP este alimentat la 3.3V.
Ratele de eşantionare variabile sunt de 8000, 11.025, 16.000, 22.050, 44.100 şi respectiv 48.000 kHz.
Dispozitivul se livrează în capsulă plată din plastic TQFP cu 48 de pini. Domeniile de utilizare includ telecomunicaţiile, aplicaţii USB, teleconferinţe, sunet stereo “surround” şi televiziunea pe WEB!
www.ti.com/sc/techinnovations5
Traducere de Cristian Malide

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu